onsdag 26 december 2012

Kunderna rasar...

Foto
nu gällde det mellandgsrean där några kände sig lurade. Orkade inte läsa hela artikeln. Synd om någon länner sig lurad av en butik som har rea, men varför tar tidningar till så stora ord numera när de ska beskriva händelser som är ganska vardagliga och inte så livsavgörande? Rasar? Vad är det för ord, smaka på det? Låter som en stor hop med mäniskor som står utanför en byggnad och skriker och hotar. Kanske kan man använda det mer naturliga ordet irriterade? Kunder irriterade över att bli lurade....

Det känns som det gått inflation i vårt språk. Chock används också i alla sammanhang. Nakenchock, hyreschock, kändischock...eller vad det nu är man skriver om. Inte är det äkta chocker i alla fall.

Hur ska vi kunna uttycka de verkliga stora händelserna, katastroferna och det som verkligen är viktigt när vårt språk tappat sin betydelse?

I Indien rasar folkmassorna för att visa sitt stöd för en kvinna som avled av skadorna hon fick vid en gruppvåldtäkt. Det är en rasande hop med människor som kämpar för kvinnas rätt till att kunna leva tryggt och säkert. De ger sig ut, blir attackerade av militär och polis. De rasar. Med all rätt.

Jag får inte ihop balansen mellan dem och kvinnan som klagar på rean. Nej, det gör jag inte....

4 kommentarer:

  1. Håller med dig! Det har gått "inflation" i vissa ord. Till dem kan nog räknas Kränkt också tycker jag. //M

    SvaraRadera
  2. Håller med helt och hållet. Fem centimeter snö söder om Östersund är SNÖSTORM/OVÄDER
    Hängde upp tvätt alldeles nyss. Det var rena "troschocken" ska jag säga.

    SvaraRadera
  3. Håller med dig. Skulle nog snarare tycka att man kanke känner sig lite lurad när varor byter pris så snabb, men det är också allt!
    God fortsättning!
    Kram Helen

    SvaraRadera
  4. Ja det är konstigt det där. Jag reagerar knappt inte på de starka orden på löpsedlarna längre. Galet!
    <3

    SvaraRadera

tack för din kommentar, hälsar Ulla