onsdag 10 juli 2013

Årets första skörd


En liten alldeles röd tomat. Lycka! Har mina små odlingar i krukor i glasverandan. Det är två tomatplantor - den här och en gul liten plommontomat. Sen har jag jalapeno (chili) och kryddväxter. Älskar att använda färska kryddor när jag exempelvis lagar ungsrostade grönsaker eller potatis. Vad är godare då än färsk oregano, timjan och rosmarin?

När jag ändå är inne på matlagning kan jag tipsa om en supergod hemmagjord glass som du gör på 3 minuter ungefär. Vet att det säljs "mjukglass" i paket som man kan göra själv. Har provat den men tycker den tar för lång tid att göra och den här blir godare. Mycket godare. Vispa 2 dl vispgrädde. Häll ca 2,5 dl frysta hallon (eller vilka frysta bär du vill) i en mixer. Vill du ha glassen lite sötare så häll i florsocker, ett par matskedar, men det kan du utesluta. Häll gärna i frön från en vaniljstång om du gillar det. Mixa tills bären är i smulor. Blanda i lite i taget av visprädden, under tiden som du du kör mixern, tills du får en lagom konsistens på glassen. Ät och njut. Proportionerna är bara på ett ungefär, testa dig fram genom till din egen favorit. Lycka till!

6 kommentarer:

  1. Härligt att kunna skörda det man själv har sått :) Liza

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset på glassen. Låter jättegott och enkelt och för mig tillbaka till barndomen. Då gjorde mamma hemgjord glass i en liten "plåtlåda" som tillhörde kylen....och då var det fest!! Grattis sen till din första tomat....bara sån lycka att smaka på den allra första!/M

    SvaraRadera
  3. Mums! De brukar vara små och söta :)

    Ann-Louise

    SvaraRadera
  4. Härligt med egna tomater. De smakar alltid bäst :)

    SvaraRadera
  5. Mmm, egna tomater är det bästa som finns. Solvarma och goda. :) Och tack för tipset på glass. Det får vi testa. Ibland när vi vil göra egen snabbglass här hemma tar vi valfri mängd vaniljvisp och vispar fluffig, knäcker ner dajm, häller upp i form och in i frysen. Gott! :)

    Trevlig helg på dig!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  6. Ska nog skaffa ett litet växthus. Det får bli nästa projekt.

    SvaraRadera

tack för din kommentar, hälsar Ulla