onsdag 22 augusti 2012

Spegel, spegel på väggen där. Och om somalier.

vem som vackrast i världen är! Jomen det är ju så här det är. Eller borde vara!
bild från Julian Lennons Facebooksida
Hinner inte blogga så ofta på grund av massor av jobb som måste göras. Men idag upprörs jag över vad jag hör om en liten ort i Småland. Att människor är grymma mot varandra, det visste jag sedan tidigare. Men att så kallade "vanliga hederliga rekorderliga" (?) svenskar beter sig mot barn och andra vuxna som man gjort i Forserum, det går över mitt förstånd. Hur tänker de, vad är de så rädda för?

Hörde Marika Carlssons sommarprogram i P1 på min semester. Hon är adopterad från Etiopen som 2-åring. Hon ser ut som en etioper men eftersom hon är uppväxt här har hon vårt språk och vår kultur inlemmad sedan barnsben Hon reflekterade själv över hur ödet kan styra - så nära att hon som 2-åring kanske aldrig överlevt nästan död av hunger i det där diket hon hittades. Eller att hon fått bo kvar där och levt det livet som man lever i Etiopen. Men nu blev det inte så. En serie omständigheter gjorde att hon hamnde i Sverige.

Hon ser annorlunda ut mot oss. Är hon en sämre människa för det?? Nej, nej, nej. Hur man man då bete sig som man gjorde i Forserum. Somalier ser inte ut som en typisk svensk, nej verkligen inte, speciellet inte kvinnorna i sina slöjor. De har sedan många många år en annan kultur än vi. Kulturer ändrar man inte så lätt på. Det är en trygghet och en vana, som är svår att släppa. Precis som det är för oss i andra sammanhang.

Så någonstans måste vi börja respektera varandra som människor om vi ska komma vidare och utvecklas i detta land som vi kallar Sverige.

1 kommentar:

  1. Väl skrivet!! Det är fruktansvärt att man kan bete sig så!!

    SvaraRadera

tack för din kommentar, hälsar Ulla