onsdag 24 augusti 2011

Hjärnpedagog - vilket möte!!

hade ingen aning om att det fanns sådana men det finns faktiskt en, nämligen Jenny Åkerman som föreläste på mötet jag var på igår.


Budskapet är att vår hjärna faktiskt inte har några begränsningar och man kan lära sig såå mycket mer än man tror. Vi fick en massa bra redskap och exempel på hur man kan träna sig hjärna och hur man kan bli mer kreativ och en bättre problemlösare. Att det är ok att vara förvirrad ibland eftersom det startar en process som leder vidare.

Jag har visserligen alltid trott att man aldrig blir för gammal för att utvecklas och det var skönt att få det bekräftat.

En metod vi fick testa var "Disney-metoden". Den innebär att man gör saker i en viss ordning. Först så drömmer man fritt och högt. (kallas också brainstorming). Det fina här är att man verkligen ska BRAINSTORMA helt utan värderingar, vilket man ofta glömmer i vardagen. Hur ofta har man inte kommit på en idé och sedan direkt fått den nertrampad av någon. Eller för all del - själv trampat ner någon annans idé.

När man avslutat drömmande så tar genomförandet vid. Man gör planer och struktur. Nästa steg efter det är den kritiskt granskande. Det man kritiserar är endast genomförandet, inte drömmen. På så sätt vågar man fortsätta drömma och tänka fritt. Den kritiskt granskande fasen är till för att fundera på ”har ni tänkt på att om….”. De nya problem som då uppstår skickar man vidare till drömmarna att hitta på nya utvägar.
Det sägs att Walt Disney själv hade tre helt olika personligheter, just detta, och det var därför han blev så otroligt framgångsrik. Har man inte alla tre själv, så får man ta hjälp av någon annan.

Det kändes väldigt skönt att få lov att ta saker i någon slags ”turordning” som faktiskt främjade processen. Ska använda den metoden ofta, känner jag redan nu.

Vi fick lära oss fyra metoder till och samtliga kommer jag ha nytta av – både i jobbet och privat. Så glad jag är för det!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

tack för din kommentar, hälsar Ulla