onsdag 25 maj 2011

Rymdarkeologi, så spännande!

hörde idag talas om en ny metod att få fram arkeologiska fynd, nämligen att man använder infraröda satellitbilder och forskare har på detta sätt hittat 17 begravda pyramider i Egypten. Bilderna är tagna med en specialkamera 700 kilometer ovanför jordens yta. Förutom pyramiderna har man hittat mer än 1 000 gravar och 3 000 bosättningar, som alla är begravda under jordens yta i Egypten. Detta enligt BBC.

I det antika Egypten byggdes husen av lerstenar som är mycket tjockare än jorden som omger dem, vilket gör att man kan se konturerna av hus, tempel och gravar på bilderna. Nu har man påbörjat utgrävningarna och har då kunnat bekräftat flera av fynden, inklusive två pyramider.

– Det häftigaste var att besöka utgrävningarna av staden Tanis. De hade grävt ut ett 3 000 år gammalt hus som vi hade sett på satellitbilderna. Husets struktur matchade bilderna nästan helt perfekt. Det var en bekräftelse på att tekniken fungerar, säger Sarah Parcak, (som har lett det rymdarkeologiska arbetet vid universitetet i Alabama) i en intervju med BBC.

Själv har jag alltid varit intresserad av historia, ett av de ämnen jag tyckte var roligast i skolan. Har läst många historiska romaner från olika tidsåldrar. Tycker det här är otroligt intressant. Tänk att kunna utforska historien på det här sättet. Kanske bättre kunna förstå de samhällen som fanns, hur de levde då, vad som hände med dem och hur vi har blivit som vi är nu.

Det här är teknik när den är som bäst:-). Måtte nu ingen komma på ett sätt att missbruka den här metoden till att användas i ofredliga syften. Verkar ju tyvärr ofta vara så, att när någon ny teknik kommer fram i gott syfte , då blir den snart omgjord till en krigsprodukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

tack för din kommentar, hälsar Ulla