tisdag 3 april 2012

Vem ska välja...?

har precis läst en massa kommentarer angående en artikel som handlar om att blivande föräldrar erbjuds testa om deras barn har Downs syndrom. Antar att syftet med det är att kunna bestämma sig för att välja bort barnet. Eller är det kanske för att man ska kunna läsa på en massa om sjukdomen och förbereda sig inför barnets ankomst?

De som kommenterade var i två olika läger. De som var för och de som var emot. Förstås, för så är det ju alltid med svåra frågor.

Kan vara svårt med gränsen för vilka sjukdomar som ska kollas upp i förväg. Finns kanske en risk att vi vänjer oss vid att kunna välja bort det som är svårt och jobbigt? Och vem avgör vad som är friskt och vad som är sjukt? Jag dömer ingen. Var och en måste kunna göra sina egna val och leva med dem. Det som skrämmer mig är att jag inte vet vart utvecklingen är på väg.

För mindre än 60 år sedan hade vi i Sverige något som kallades för Rasbiologiska institutet. Under andra världskriget höll Hitler på med utrotning av bland annat judar och försökte åstadkomma den rena ariska rasen. I kriget i forna Jugoslavien höll man på med etnisk rensning. Det finns många mer skrämmande och hemska exempel. På den tiden hade de inte alls tillgång till samma forskning vi har idag. Vad händer med forskningen vi bedriver om den hamnar i fel händer?

Självklart är det en balansgång. Vi vill vara friska och må bra, forskning behövs. Men vem ska välja....? Och vem ska välja....?


1 kommentar:

  1. Kanske måste man lära sig lite mer om Downs syndrom, de flesta av dem lever idag ett rikt liv.

    SvaraRadera

tack för din kommentar, hälsar Ulla