tisdag 2 november 2010

Att svara i mobilen var som helst och när som helst

Nej, det är inte ok, och enligt etikettexperten och författaren till Modern Etikett, Sofia Larsson, är det dessutom något svenskarna är dåliga på att inse. – Vi anses faktiskt ha lite oförskämda mobilvanor. Till exempel listade den engelskspråkiga Stockholmstidningen ”The Local ” nyligen svenskarnas konstigaste vanor. En av dem var: ” That Swedes answer non-emergency phone calls on their mobile in alomst every social situation not matter how inappropriate”. (I översättning: Svenskarna svarar på oviktiga samtal på mobilen i nästan vilken situation som helst, oavsett hur opassande det är), säger hon.

Texten ovan har jag hämtat från webbtidningen E24.

Kan inte annat än hålla med. Har ofta förundrat mig över att många låter den som ringer avbryta och gå före den som redan man pratar med ("IRL"). Alla mobiltelefoner har ju mobilsvar och de flesta människor idag är så vana vid detta att de inte oroar sig för att prata in ett meddelande. Och gör de inte det, så visar displayen "missat samtal + nummer". Så det kan sällan vara en katastrof om man inte svarar. Att ge en medmänniska, oavsett om det är en kollega eller en vän - full uppmärksamhet och närvaro är tyvärr en lyxvara idag och lika sällsynt som is på midsommarafton.

Varför måste vi alltid svara, fast vi redan är upptagna? Många springer till och med ut från möten för att svara i telefon. Och en del sitter helt lugnt kvar och svarar fast de är på möte! Är det okey att låta någon vänta för att man istället svarar i mobilen? Är det status att vara efterfrågad? Vad är det som vi är så rädda att missa?

Det räcker att åka tåg några timmar så får man sig en tankeställare. Så gott som 95% sitter och pratar i sina mobiltelefoner timme ut och timme in. Man får ta del av folks mest privata privatliv (vilket jag INTE vill), arbetsrelaterade problem, företagsstrategier, skitprat om konkurrenter med mera. Oftast framfört med hög röst, dels för att de flesta pratar med högre röst när de pratar i telefon och dels för att överrösta andra som pratar - antar jag. Så vare sig man vill eller ej så kan man inte undgå att höra. Och jag blir lika förundrad varje gång.

Jag gillar det moderna samhället och modern teknik, men den får inte ta över sunt förnuft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

tack för din kommentar, hälsar Ulla