fredag 9 december 2011

Privata vinstintressen

många röster höjs nu för att begränsa vinster för privata skolor, vårdcentraler, omsorg och andra privata aktörer. Nu är det ju så att svenska folket genom demokratiska val har röstat igenom en politik som förespråkar privata alternativ. Privata företag har oftast ett vinstintresse åt sina aktieägare, oavsett bransch, det är inte något unikt. Så om vi vill ha privata aktörer inom skola, vård och omsorg, kanske vi inte ska jobba just men den frågan, utan istället med de krav vi ställer på de som ska utföra jobbet. Vi ska veta att det vi får är bra kvalitet!! En bra skola där elever lär sig saker, en vård och omsorg som gör att behövande får den vård och omsorg de behöver. Och så vidare.

Kvalitetsfrågan är så oändligt mycket viktigare än hur stor vinst de har. Först ställer vi krav och ser till att de företagen lever upp till dem. Deras vinst lär väl i så fall automatiskt minska, och om inte - då gör de ett bra jobb på ett effektivt sätt. För kvaliteten ska vi aldrig pruta på. Att sätta tak för ett privat företags vinster, vad är det för nytta med det? Gör man ett BRA jobb ska man väl få tjäna pengar?

Ibland tycker jag att vi har en förmåga att inte se grundproblemen och sätta in alla krafter där utan hamnar på helt andra ställen som inte nyttar saken.

2 kommentarer:

  1. Ja du de privata tar över allt! inom vården som jag fortfarande är anställd( kommunalt)..men vi är starkt utkonkurrerade utav alla privata som ploppar upp,jag tror inte på dem..Carema har ju varit /är ju i blåsväder jämt! allt bara handlar om pengar.. kramiz Jessica

    SvaraRadera
  2. Undrar om inte det är de kommunala upphandlingsavtalen som spökar? Den som bjuder lägst brukar vinna upphandlingen och kvalité kostar....

    SvaraRadera

tack för din kommentar, hälsar Ulla