onsdag 14 december 2011

Varför är det så få män som förtjänar att få stryk...?

var tredje person som jobbar på akutavdelningen på Nordens största akutmottagning, Södersjukhuset i Stockholm ett av landets största sjukhus, anser att det är kvinnans eget fel om hon blir misshandlad. För mig är detta totalt obegripligt OCH skrämmande!!

Med den "logiken" är det alltså så att den som får stryk får skylla sig själv.... Ett barn som blir misshandlat? En gammal farbror med rollator? En ung man som överfalls på gatan?

Eller är det bara vi kvinnor som ska känna skuld? På vilket vis kan det vara mitt fel om jag blir misshandlad? Var finns gärningsmannnens skuld? Och hur kommer det sig då att så otroligt få män får stryk av sina kvinnor? Är det för att de inte fötjänar det eller är det helt enkelt så att det är betydligt svårare för en tjej att rent fysiskt slå en man?

Varför är vi kvinnor rädda för att gå genom parken en mörk kväll? För att vi riskerar att möta en annan kvinna...? Eller för att vi är rädda för att möta en man som inte vill oss väl? Om något då händer, är det då kvinnans fel som gick genom parken, eller är det mannen som förgrep sig på henne som bär ansvaret?

Det ÄR mest män som förövar våldshandlingar i vårt land.

Ska vi någonsin komma tillrätta med kvinnovåld måste vi börja med våra egna attityder.

1. Det kan ALDRIG någonsin av något enda skäl vara okey att slå en kvinna, eller en annan människa.
2. Om det händer ska den som utför dådet straffas, inte den som utsätts.
3. Vi måste skapa ett samhälle där man kan känna sig trygg i sitt eget hem. Det är inte ok att bli misshandlad, förnedrad och kanske till och med dödad av den man lever tillsammans med. Vi måste kunna skydda den utsatta betydligt bättre än idag.
4. Vi måste ta problemet på allvar och diskutera det där det hör hemma - hur vi ska få män att sluta misshandla kvinnor.

2 kommentarer:

  1. Jättebra skrivet...man blir mörkrädd över vårdpersonalens inställning..man fattar inte att det är 2011, kram

    SvaraRadera
  2. Vilket bra och viktigt inlägg! Ja hur gör man? Hur får man någon rätsida på detta stora problem? Något måste definitivt i alla fall göras. Kram!

    SvaraRadera

tack för din kommentar, hälsar Ulla