onsdag 4 januari 2012

Italiensk rehabilitering

såg ett tv-program igår som handlade om två äldre herrar, kockar, som åkte tillbaka till Italien (de var födda där om jag förstod saken rätt). De var så upprörda över att de unga italienska kvinnorna inte längre kan laga mat och vara en riktig "familje-mama". De sa inget om att killarna inte kan laga mat...

Men det var inte det som jag ville skriva om utan om ett ställe som de besökte. Det handlade om att ta hand om utslagna - narkomaner, före detta fångar o dyl - som fick komma dit och stanna där minst 4 år för att lära sig leva ett normalt liv. 2000 personer bodde där. De hade lantbruk och matproduktion. Alla var sysselsatta med någon uppgift. En del gjorde ost, andra lagade mat, några gjorde olika korvar, vissa skötte lantbruk och slakteri. Alla som kom dit fick direkt en fadder som tog sig an dem. De blev plötsigt någon i ett sammanhang!

Vilken underbar idé! Känns väldigt naturligt för ett matland som Italien, men tänk om vi kunde göra något liknande här?! Ta hand om människor på ett bra sätt, och se till att de kommer in i vårt vanliga samhälle istället för att fortsätta sina destruktiva beteende som även kostar samhället en massa pengar. Och lidande - både för dem och för deras offer.

Jag är djupt imponerad, hade varit spännade att få göra ett studiebesök där.

1 kommentar:

tack för din kommentar, hälsar Ulla