söndag 11 september 2011

Goda pajer

idag hade jag ett födelsedagskalas till, denna gången med bl a närmaste släkten. Bjöd på paj med vaniljsås. Är inte så bra på att följa recept utan "skapar" efterhand vilket gör att jag har svårt att tala om hur jag gjorde, när någon frågar. Men ungefär så här var det:

Hallon och plommonpaj
Smuldeg - vetemjöl, havregryn, socker och smör. Mixa ihop till en smulig massa.
Smörj formen. Häll i hallon, färska eller upptinade frysta. Skala mogna plommon, ta bort kärnan och lägg i formen. Häll över viol-honung (eller om du inte har det går det förstås bra med annan honung). Fördela smuldegen. In i ugnen i ca 25 minuter i 225 grader. Servera med vaniljsås eller glass.

Äpplepaj med mandelsmulor
En påse mandelbiskvier mixas med vetemjö, smör, socker och lite havregryn till en smulig massa. Välj olika sorters äpplen och skala och dela i bitar. Smörj formen och lägg i äppelbitarna. Strö över kanel och socker och blanda väl. Häll över smulorna. Låt stå längst ner i ugnen i 25 minuter i 225 grader och flytta sen upp och låt stå ca 10 minuter till. Servera med vaniljsås eller glass.

Båda pajerna blir riktiga vinnare av "smakjuryn". Glömde fotografera och nu är de uppätna:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

tack för din kommentar, hälsar Ulla