onsdag 2 mars 2011

Det som inte sägs

kan många gånger göra mer ont och såra än det som faktiskt sägs. För när någon säger något, oavsett om man gillar det eller ej, så kan man ändå förhålla sig till det sagda på något sätt. Bli glad, arg, ledsen osv. Men det som inte uttalas men som finns där ändå, det är svårt att förhålla sig till. Resutatet för min del blir att jag grubblar på vad det inte är som inte sägs istället för att bara stänga av utan att bry mig. Vilket tar energi.

Att inte svara på frågor är precis samma sak. Ett sätt att hålla en person på halster. Tror man kan räkna in det under härskarteknikerna.

Jag tycker det är otroligt fegt att bete sig på ovanstående sätt och det visar på både konflikträdsla och på att motparten är dålig på att kommunicera.

Härskartekniker
Osynliggörande: Att tysta eller marginalisera oppositionella personer genom att ignorera dem
Förlöjligande:Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. Detta genomförs till exempel genom att använda slående men ovidkommande liknelser. Även att inför grupp anmärka på persons yttre är ett sätt.

Undanhållande av information; Att utestänga någon eller marginalisera dennes roll genom att undanhålla den väsentlig information.

Dubbelbestraffning :Att försätta någon i en situation där personen nedvärderas och bestraffas oavsett vilket handlingsalternativ den väljer.

Påförande av skuld och skam ; Att få någon att skämmas för sina egenskaper, eller att antyda att något de utsätts för är deras eget fel. Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning.

Referenser i textenÅs, B. (1978). "Hersketeknikker". Kjerringråd (n:r 3, s. 17-21)
Wikipedia.

2 kommentarer:

  1. Det där är riktigt obehagligt. Trösten i det hela är väl att den som utövar detta känner sig hotad. För att själv sitta kvar på "tronen" måste hotet plockas bort. Typisk svag person som inte klarar konkurrens.

    SvaraRadera
  2. jo, jag håller med. Men att veta hjälper inte mycket om man är utsatt.

    SvaraRadera

tack för din kommentar, hälsar Ulla