lördag 26 mars 2011

En magisk timme utan el

tillbringade kvällens Earth Hour i Domkyrkan där all el var avstängd och med bara levande ljus i takkronor och i ljusstakarna lystes hela kyrkan upp under den timmen. Tre unga tjejer från en musikskola underhöll med underbart vacker sång, helt magiskt. Även domkyrkoorganisten gjorde ett framträdande på kyrkoorgeln, till sin hjälp hade han tre personer som trampade orgeln. Så visst funkar det även utan el:-)

Earth Hour tycker jag är en mycket fin manifestation. En positiv händelse runt om i hela världen vid samma tid kl 20.30 - 21.30. Vi släcker ner för en ljusare framtid.

Visst är det härligt att så många länder kan förenas i samma tanke. Eiffeltornet, Empire state building, Stockholms slott, Operahuset i Sydney, Dubai, Sydafrika - ja över hela världen släcktes byggnader ner för att visa på engagemanget i miljöfrågorna. Timmen handlar ju inte om att vi sparar el genom att släcka just då, som en del tror. Nej, det handlar om att visa sitt engagemang genom att delta.

Här kommer lite bakgrundsfakta om Earth Hour, hämtat från Världsnaturfondens hemsida http://www.wwf.se/:


Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan. Australien är ett land som redan tydligt märkt av klimatförändringarna, bland annat genom långvarig torka. Detta första Earth Hour resulterade i att över 2 miljoner Sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset. Nyheten spreds över världen.År 2008 engagerade Earth Hour omkring 50 miljoner människor i 35 länder världen över. I Sverige släckte Örebro sitt kommunhus och Kungen släckte Slottets fasadbelysning. Men detta var ändå bara början.År 2009 anordnades Earth Hour i 88 länder och över 4 000 städer. I Sverige var över hälften av landets kommuner anmälda, däribland Göteborg och Malmö. Stockholm var dock inte med. Arlas mjölkförpackningar färgades svarta och över hela landet anordnades fackeltåg, brinnande klimattal, akustiska konserter och mycket mer.Manifestationen växte ytterligare år 2010. I 128 länder världen över släckte människor i vad som betecknas som den största volontära handlingen någonsin. Sydney, Peking, London, Los Angeles och Stockholm är några av städerna som deltog. Ikonbyggnader över hela världen släckte för klimatet, bland annat The Strip i Las Vegas, Egyptens pyramider, Jesus-statyn i Rio, Operahuset i Sydney och Olympiastadion i Peking. Fler ikonbyggnader i Sverige och världen som släckte.

I Sverige var under Earth Hour 2010 hela 70 % av landets kommuner med, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett hundratal Earth Hour-evenemang anordnades från norr till söder. I Kungsträdgården samlades 7 000 personer för att lyssna till kända artister som Laleh och Darin. Enligt SIFO deltog varannan svensk i manifestationen. Det är ett av de starkaste resultaten för Earth Hour i hela världen.


Earth Hour 2010 blev världens hittills största miljömanifestation och beräknas ha nått över en miljard människor. Earth Hour skickar genom detta en kraftfull signal till världens ledare om att ta klimatfrågan på allvar. En signal som genom en enkel handling måste sändas igen och igen tills vi får de avtal och lösningar som världen behöver.

2 kommentarer:

  1. Det är en speciell känsla att vara med i en sån här sak när man vet att så otroligt många fler också är med samtidigt. Och för en sådan bra sak.

    SvaraRadera
  2. ja precis så känner jag också! Och det var magiskt i Domkyrkan. Så otroligt vacker och finstämd sång.

    SvaraRadera

tack för din kommentar, hälsar Ulla