söndag 26 december 2010

Hundutställning

idag har vi tillbringat ca 6 timmar på hundutställning, bara för att få ett "vuxenomdöme" på vår hund. Vi har inte ställt ut henne sedan valputställningen förra året eftersom vi varken tycker det är kul att ställa ut eller förstår så mycket vad det handlar om. (Det där kanske hänger ihop på nåt sätt:-))

Men vi ville att vår uppfödare skulle få ett utlåtande.

Vår ras, Kuvasz, var sist ut i ringen och det var en riktigt långsam domare som bedömde hundarna. Tror det tog dubbelt så lång tid som det brukar. Vår Asta skötte sig utmärkt och tillbringade den mesta väntetiden i sin box, där hon låg lugnt och stilla.
Vi fick hjälp att ställa henne av en van hundförare. Men hon fick ändå en 2:a eftersom domaren tyckte hon var för liten och klen. Men hennes utseende i övrigt var inget att anmärka på. Vi får väl se om vi blir sugna på fler utställningar, i så fall får vi köra lite bodybuilding med henne innan vi åker dit.

Jag tycker det är rätt trist att sitta och kolla. Dels för att man inte hör vad domaren eller de andra i ringen egentligen säger om varje hund och dels för att det inte är så lätt att förstå hur de dömer eller vad de olika förkortningarna står för.

Men oj, vad många olika hundraser det finns! Raser som jag aldrig tidigare varken hört talas om eller sett. Där fanns bl a gott om olika s k gårdshundar, som vår hund räknas som. Många betydligt större än henne. En av de största var en pyreenisk mastiff. Ungefär i storlek med en shetlandsponny, tyckte jag. Undrar hur mycket mat en sådan behöver per dag....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

tack för din kommentar, hälsar Ulla